Română

Institutul de Istorie (Chișinău)

Lucrarea prezintă un catalog descriptiv, cu ilustrații, ale cărților identificate în biblioteca mănăstirii Japca și un studiu introductiv. Cadrul cronologic al cărților incluse în catalog cuprinde perioada 1723-2006. Centrele tipografice în care au fost tipărite cărțile sunt: București, Chișinău, Iași, Buda, Blaj, Rțmnic, Mănăstirea Neamț, Moscova, Lavra Kievo-Pecersk, Sankt-Petersburg, Klințî, Mănăstirea Cernica. Fiecare titlu este însoțit de imagini color.




Volumul Cantemiriana. Noi contribuţii de Andrei şi Valentina Eşanu inserează 17 studii, materiale şi recenzii divizate în cinci compartimente, care includ aspecte din activitatea militaro-politică, interpretarea şi receptarea în cultura europeană a operelor cantemiriene. Studii aparte sunt dedicate unor noi aspecte din viaţa fiicelor principelui D. Cantemir – Maria şi Smaragda-Ecaterina, care s-au distins în epocă prin cultura şi inteligenţa lor. Volumul se încheie cu recenzii la monografii dedicate creaţiei lui Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir, fiul. Articolele sunt înzestrate cu rezumate în limba engleză şi cu ilustraţii.

Pe data de 6 aprilie 2024 istoricul Valentin BURLACU, conferențiar universitar, doctor în științe, a împlinit 65 de primăveri.

Colectivul Institutului de Istorie aduce sincere felicitări colegului Valentin Burlacu, cu această ocazie, dorindu-i sănătate și mult spor în activitatea de cercetare.

Valentin Burlacu este specialist în istoria românilor, perioada contemporană. Numele său a devenit cunoscut mediului academic, precum și marelui public mai ales odată cu apariția lucrării sale Ştiința istorică în sistemul de propagandă din RSSM (anii 19601980) (2014). Domeniile sale de cercetare sunt: istoria românilor, istoria culturii naţionale, relaţii internaţionale în epoca contemporană, instituţiile culturale în viaţa spirituală a RSS Moldovenești, istoria RASS Moldovenești.

Școala Doctorală a Universității de Stat din Moldova anunță susținerea publică a tezei de doctor în filosofie cu tema: Fenomenul „medicalizarea societății” configurații teoretice și socio-bioetice, la specialitatea - 632.01 Etică și bioetică.

În perioada 1-3 noiembrie 2024, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania împreună cu Fundația Hanns Siedel-Republica Moldova, a organizat o nouă ediție a Școlii de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova”.

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC