Română

Evenimente

În perioada 4-7 iulie 2024 la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și la Complexul Turistic Costești și-a desfășurat lucrările Programul Interdisciplinar pentru Profesorii de Istorie și Limba Română „Academia Basarabiei", ediția I. Proiectul „Academia Basarabiei" a fost organizat de USM, AGIRoMd, alte instituții partenere. Institutul de Istorie s-a aflat printre partenerii evenimentului. Programul a fost finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române anunță lansarea proiectului „Martirul Unirii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Proiectul se desfășoară în perioada iunie - octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

Proiectul constă în realizarea și promovarea unui film documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și martir al Bisericii Ortodoxe Române, propus de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei pentru a fi canonizat și cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române.

Expoziția foto-documentară „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist” prezintă narațiunile victimelor și supraviețuitorilor represiunilor politice și deportărilor în masă din perioada sovietică. Imaginile și documentele expuse din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a celor valorificate în cadrul Programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953” prezintă publicului larg ororile regimului totalitar-sovietic și memoria acestei tragice perioade în societatea de astăzi.

Expoziția a fost elaborată în cadrul proiectului „Cultura memoriei pentru societățile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, realizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie al USM, Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, și susținut de Programul „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania în Republica Moldova.

Institutul de Istorie al USM, în parteneriat cu Asociația Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, invită comunitatea istoricilor, dar și pe toți cei pasionați de știința istoriei la festivitățile organizate de Ziua profesională a Istoricului, în data de 18 iunie 2024.

Astfel, începând cu ora 8:30, la Cimitirul Central, va avea loc slujba de pomenire la mormântul prof. Alexandru Moșanu și depunere de flori la mormintele profesorilor de istorie.

La ora 9:30, reprezentanții Asociației Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moșanu” vor depune flori la bustul istoricului Nicolae Iorga din capitală.

În data de 20 aprilie 2024, Institutul de Istorie al USM în cooperare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Muzeul de Istorie Avdarma, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM, Universitatea de Stat din Comrat, Direcția Regională Învățământ UTA Găgăuzia, Asociația Obștească Institutul ProMemoria au participat la organizarea conferinței științifico-practice pentru profesorii școlari din UTA Găgăuzia cu genericul „Predarea disciplinei opționale pentru clasele a IX-a, a XII-a «Regimul totalitar-comunist: represiuni și mișcare de rezistență»”. La eveniment au participat profesori universitari, cercetători științifici, profesori școlari, muzeografi.

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC