Română

Întruniri ştiinţifice


În perioada 3-6 iunie 2014 s-a desfăşurat la Cluj-Napoca Zilele Academiei Clujene, ediţia 2014. În cadrul acestor manifestări au avut loc mai multe manifestări şi simpozioane ştiinţifice, organizate de diferite institute de cercetare din Cluj-Napoca, filiale ale Academiei Române.

În zilele de 3-5 iunie 2014 s-a organizat şi conferinţa internaţională „Primul Război Mondial – perspectivă istorică şi istoriografică”. Organizatorii acestei conferinţe ştiinţifice au fost Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Din comitetul organizatoric al acestei conferinţe ştiinţifice au făcut parte academicianul Ioan-Aurel Pop, profesorii universitari Liviu Maior, Nicolae Bocşan, Ioan Bolovan şi Rudolf Gräf, conferenţiarii universitari Gheorghe Cojocaru şi Ovidiu Ghitta.

Această conferinţă ştiinţifică internaţională a fost dedicată aniversării a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Pe parcursul a trei zile, la această conferinţă au participat şi au prezentat comunicări istorici şi savanţi de la diferite centre universitare şi instituţii de cercetare din România, din oraşele Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Sibiu, dar şi oaspeţi din Austria, Italia, Letonia, Lituania. Participanţii la conferinţă au prezentat un şir de comunicări foarte interesante, bine formulate şi argumentate, despre evenimentele tragice din istoria Europei de acum 100 de ani, cele mai multe fiind dedicate situaţiei din spaţiul locuit de români, în special din Transilvania, Banat şi Vechiul Regat.

La conferinţa ştiinţifică respectivă a participat şi o delegaţie de la Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe din Moldova, în frunte cu directorul, conf. univ. dr. Gheorghe Cojocaru. Din delegaţie au mai făcut parte istoricii Gheorghe Negru, Dinu Poştarencu, Constantin Ungureanu, Maria Danilov şi Tudor Ciobanu. Istoricii din Chişinău au prezentat comunicări dedicate în principal situaţiei din Basarabia în timpul Primului Război Mondial, problemei Basarabiei în contextul discuţiilor diplomatice înaintea intrării României în război, pretenţiilor teritoriale faţă de Bucovina în timpul războiului.

Manifestarea ştiinţifică de la Cluj-Napoca s-a bucurat de un mare interes, prelegerile şi comunicările ştiinţifice au fost ascultate de profesori, savanţi, studenţi şi persoane interesate de evenimentele tragice, care au avut loc cu un secol în urmă în Europa. În cadrul acestei conferinţe internaţionale s-au organizat expoziţii de carte şi expoziţii documentare la Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai şi la Clubul Casei Universitarilor. În anii următori se preconizează să fie organizate şi alte manifestări ştiinţifice internaţionale, dedicate evenimentelor tragice din timpul Primului Război Mondial.

Dr. Constantin Ungureanu

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC