Română

Întruniri ştiinţifice

Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

Sala Mare a Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău a găzduit astăzi, 25 februarie 2014, desfăşurarea conferinţei ştiinţifice întitulată „25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”. Evenimentul a fost organizat de către Institutul de Istorie al AŞM, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova în legătură cu declararea de către Parlamentul RM a lunii februarie 2014, drept „Luna veteranilor războiului din Afganistan”.

În cadrul conferinţei au fost adresate mesaje de salut din partea Ministrului Apărării Republicii Moldova - Vitalie Marinuţa, şi dr. hab., prof., academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM - Aurelian Dănilă, precum şi istoricul Igor Şarov, Viceministru al Culturii. Participanţii la conferinţă au fost academicieni, cercetători ştiinţifici, militari, profesori şi studenţi, precum şi însuşi veterani ai războiului.

Raportori principali ai evenimentului au fost Dr. Ion Xenofontov, secretar ştiinţific al Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM şi Ion Coropceanu, consilier principal de Stat al Primului Ministru, general de divizie, care au prezentat spre discuţie subiecte ce ţin de „Imaginea adversarului în războiul din Afganistan (1979-1989) în percepţia participanţilor din RSS Moldovenească” şi respectiv „Efortul militarilor, veterani ai Războiului din Afganistan, pentru consolidarea încrederii şi a păcii”. Pentru comemorarea celor 25 de ani de la războiul din Afganistan, care conform spuselor veteranilor acestuia „memoria unui război niciodată nu trece uşor”, au fost expuse public mai multe comunicări, fie de către cercetătorii ştiinţifici, fie de către însuşi participanţii războiului.

Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan
Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

Evghenii Svetlicinîi, locotenent-colonel în cadrul conflictului armat, şi Mihail Carp, plutonier-aghiotant, veteran al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, au fost cei care au făcut unele confesiuni personale despre manevrele războiului din Afganistan, ţinând să menţioneze că acest război rămâne încă a fi viu, nu doar prin traumele adânci şi cicatricele care încă nu s-au vindecat, ci prin prezenţa în aceste clipe a celor ce au luptat cu arma în mână la acest război.

Alături de aceştia, au mai venit cu cuvinte de salut şi domnul Sergiu Cataraga, lector universitar, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău care a prezentat comunicarea „1929: prima aventură militară sovietică în Afganistan”, doamna Mariana Bagrin, conf. univ. Dr, al Institutului de Istorie al AŞM cu referatul ştiinţific „Intervenţia sovietică din Afganistan (1979-1989): ultimul război al unei superputeri”, şi domnul Sergiu Munteanu, cercetător ştiinţific al Centrului de Cultură şi Istorie Militară cu tematica „Trupele speciale sovietice şi americane în războiul din Afganistan. Strategii şi tactici noi de război”.

Directorul Institutului de Istorie al AŞM, conf. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, şi directorul Centrului de Cultură şi Istorie Militară a Ministerului Apărării al Republicii Moldova. dr. colonelul Vitalie Ciobanu, au fost cei care au moderat desfăşurarea acestei conferinţe şi au adus mulţumirile de rigoare tuturor celor care au apărat cu cinste demnitatea ţării şi i-au felicitat pe acei care s-au întors de la acel război, dorindu-le multă sănătate, tărie de caracter şi puterea necesară pentru a cultiva în noile generaţii spiritul patriotic şi respectul faţă de ţară.

Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan
Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan
Comemorarea a 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

Războiul din Afganistan a durat 10 ani (29 decembrie 1979 – 15 februarie 1989). Forţele afgane implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă, susţinut de către forţele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamişti. Rebelii au fost susţinuşi de mai multe ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Pakistan şi alte state musulmane, în contextul politic Internaţional al Războiului Rece.

Din 1989, în fiecare an, Republica Moldova comemorează, la 15 februarie, militarii căzuţi în războiul din Afganistan. Conform datelor statistice, numărul total al soldaţilor moldoveni care au participat la acest conflict armat s-a ridicat la 12.500, dintre care 301 au fost ucişi, iar 700 dintre ei au rămas cu dizabilităţi. În 2014 se împlinesc 25 de ani de la retragerea din Afganistan a trupelor fostei Armate Sovietice.

Dr. Mariana Ţâbuleac

RSS
Institutul de Istorie, str. Academiei 3/2, MD2028, Chişinău, Republica Moldova
tel.: (+373) 022 738400 | e-mail: institut.istorie@gmail.com
Administrare și întreținere site web: Andrei EMILCIUC