În data de 5 mai 2025, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova organizează conferința științifică „9 Mai – între istorie și propagandă”. Evenimentul are ca obiectiv abordarea critică a modului în care semnificația zilei de 9 Mai a fost edificată, reinterpretată și instrumentalizată ideologic în diferite etape ale istoriei sovietice și post-sovietice. Totodată, conferința își propune să ofere un cadru de dezbatere științifică privind impactul acestor narațiuni asupra memoriei colective, coeziunii sociale și securității informaționale în Republica Moldova.
Sub genericul „Sovietizare prin teroare și foamete în R(A)SSM. Istorie și memoria colectivă”, seminarul științifico-practic organizat la Universitatea de Stat din Comrat își propune să aducă rezultatele cercetării istorice mai aproape de publicul larg – elevi, studenți, profesori școlari și membri ai administrației locale.
Evenimentul organizat in ziua de 2 mai 2025, este dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-47 și face parte dintr-un demers mai amplu de popularizare a științei istorice, având ca scop explicarea, în termeni accesibili și relevanți, a modului în care regimul sovietic a utilizat teroarea politică și foametea organizată pentru a controla, uniformiza și transforma societatea în perioada stalinistă. Accentul este pus nu doar pe faptele istorice, ci și pe felul în care aceste traume au fost resimțite, transmise și păstrate în memoria colectivă a comunităților locale, inclusiv a celei găgăuze.
În contextul Zilei Comemorării Victimelor Foametei din anii 1946–1947, în data de 12 aprilie 2025, colaboratorii Secției Istorie Contemporană au participat la evenimentul comemorativ desfășurat în cadrul Complexului Muzeistic din satul Avdarma, UTA Găgăuzia. Manifestarea a reunit istorici, muzeografi, cercetători și reprezentanți ai administrației publice din Chișinău, Comrat, Tiraspol și alte localități, într-un demers comun de documentare a crimelor regimului totalitar-comunist și de cultivare a memoriei victimelor foametei, represiunilor și deportărilor staliniste.
Institutul de Istorie al USM, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași, au deosebita onoare să vă invite la conferința științifică cu participare internațională „50 de ani de la încheierea Acordurilor de la Helsinki: Impact, Importanță, Probleme de Cercetare și Actualitate”. Evenimentul se va desfășura în format fizic, dar și online, în luna aprilie 2025.
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova în cooperare cu Memorialul Revoluției din Timișoara și suportul Fundației Hanns Seidel Moldova, organizează Masa rotundă „Revoluția Română din Decembrie 1989. Cum analizăm fenomenul și ce lecții învățăm?”